Ustvarjalnost - vizije za nov čas

Prav ta večer sem razmišljal o raznih novitetah in vizijah našega časa in bolj ali manj posrečenim bistroumnostim in modrostim, ki jih poslušamo in ustvarjamo sami glede finančne in gospodarske krize, politike itd… Šestdeseta so zgodovina, sedemdeseta in osemdeseta se oddaljujejo, osamosvojitev Slovenije iz devetdesetih postaja praznik, evforija novega tisočletja se racionalizira, Evropa razmišlja. Vzrok za moje stanje večera je preprost in popolnoma službene narave; branje in pisanje o teh in onih izzivih EU itd., kar trenutno ni bistveno.

In v takem vzdušju spodbujenim z oddajo Tarča na TVSLO o neplačevanju prispevkov podjetji za zaposlene in dnevnimi novicami o našem premierju "ljudje božji" in "krucefiks" in naših ostalih prvoborcih na različnih ravneh, podivjanih voznikih, malih ljudeh z njihovimi nepotrebno nespodobnimi teževami se mi v parih minutah zgodi tole:

1. Dobim e-pošto na to povezavo:


2. Poiščem naprej – še dodatne fantastične domislice Thefuntheory.


3. Se sponmim vikenda, ki je za mano na katerem sem 25 mladim skavtskim voditeljem pripravil predavanje in delavnico o strateškem načetovanju v NGO. In ko so bruhali ideje in vizije kako bodo spreminjali organizacijo, svoje delo in življenje, okolje in delo njihovih občin se kar niso ohladili, kjub že zaključenemu uradnemu delu...

SkavtNET


4. Med tvitanjem preberem blog Preprostost: Eko pijača: Kako skuhati 100 litrov kompota ali čaja?

Slika: Aleš Čerin, Prerostost


Preprosto in tako življensko.


5. In ob vsem tem za zaključek sledi še tale fantastičen tvit ZZturka (Žiga Turk – nekdanji minister za razvoj), in v tvitu link na njegov blog: Tviterminologija, ki sem se mu na glas nasmejl. Za poizkušino le nekaj gesel:
tviterač/tviteračica - Vošči dobro jutro, lahko noč; natančno poroča o svoji
prehrani, prihodih in odhodih na delo in vsem drugem. Zaradi nje/njega si
"prijatelji" iščejo napredne twitter kliente s filtriranjem, grupami ipd.
-/tvipetulja - Tviteračica, ki pove še vse o zasebnem življenju. Ne samo o svojem.
tviteraš - Med prvimi je bil na ircu, forumih, blogih, fejsbuku, zdaj je na tviterju, jutri bo vejvaš.
tviterašica - Podobna tviterašu, je pa moteče, če si ne brije brkov.
tviterator - Sem in tja ustreli kratek, odločen, brezkompromisen tvit in izgine. But he will be back.

V čem je poanta. V fascinaciji človekove sposobnosti ustvarjalnega razmišljanja in kapacitetah človeškega uma in duha za to, da presega povprečje, zatiranost, ječanje in nezadovoljstvo sporočano iz medijskih impulzov naštetih na začetku. Da, ustvarjalnost! Nekoč so nastale in nam ostale človekove pravice, sedaj je čas za preprostost, ustvarjalnost, inovativnost, radost …

Comments

One response to “Ustvarjalnost - vizije za nov čas”

Aleš pravi ...
28. oktober 2009 ob 12:24

Primož, hvala ker si me uvrstil v tele ideje in da ceniš preprostost ("... sedaj je čas za preprostost, ustvarjalnost, inovativnost, radost.".

Odličen blog, kjer povezuješ tegobe našega ačsa in tudi kaj kar je dobrega, zanimivega, preprostega, inovativnega. Kar prinaša radost.

Objavite komentar