Po Hvaru tudi s kolesom

Hvar je dolg 68km in tudi primerno širok, predvsem pa visok, grbast otok. Dva tunela od katerih je eden prepovedan za uporabo s kolesi in drugi nevaren za uporabo, tako da človeku ne preostane drugega, kot da premaguje razdalje v smeri sever-jug in nazaj preko klancev po ne najbolj prijetnih makadamih. A ti so zelo mamljivi, namreč »what comes up, must come down!« in spusti so res lahko divji.


Sicer sem imel v načrtu tri ture a sem s kombiniranjem tur predlaganih v karti za kolesarjenje in pohodništvo prevozil dve, vsako z dodatnimi kilometri po poteh, ki na kartah niso niti vrisane. Večinoma po makadamu, nekaj po asfaltu in singlcah. Izhodišče je bilo vas Ivan Dolac - kamp. Vsaka tura pa okrog 35 km.

Prva z južne strani mimo starega tunela na planoto, po vrhu otoka do zapuščene vasi Humac, po glavni cesti spust do Jelse in nato ponovno mimo starega tunela na drugi strani na planoto, vrh sv. Ante in spust po istem makadamu kjer sem začel turo.

Bolj razburljiva pa je bila druga tura na vrh otoka Hvar – sv. Nikola. Od začetka do konca vzpon na okroglo 600 metrov višinske razlike. Praktično iz 2m nadmorske višine na vrh in nato spust po isti poti na izhodišče. Tukaj pa mi karta ni kaj dosti pomagala ker celotna pot razen zadnjih nekaj kilometrov ni vrisana. Makadam je nov, naredili so ga zaradi lažje dostopnosti ob požarih in povezuje vas Sv. Nedelja z glavno novo cesto proti Hvaru na južni strani. Na tem križišču zaviješ proti tunelu in nekaj deset metrov pred vhodom zaviješ ponovno levo na prašen in mehak makadam, ki te pripelje na planoto in nato v smeri vrha po vrisani panoramski cesti (zadnja četrtina poti). Ko je konec poti je do vrha peš par minut.


Comments

One response to “Po Hvaru tudi s kolesom”

Tomaž Ovsenik pravi ...
9. oktober 2009 ob 14:34

Tudi midva sva letos dopustovala na Hvaru. V fazi načrtovanja so bila obvezna oprema tudi kolesa, pa sva jih potem zaradi dolge poti in kratkega dopusta pustila doma. Ampak naslednjič gredo z nama, Hvar je namreč čisto preveč lep in mamljiv, da ga ne bi prekolesaril. Seveda po makadamskih poteh ;).

Objavite komentar