Za vedno mladi?

Knjiga Za vedno mladi? - socialna psihologija odraščanja (Mirjana Ule, Založba FDV) predstavlja pomemben celovit prispevek na področju raziskovanja mladine in mladosti v Sloveniji. Avtorica zaokroža in nadgrajuje dosedanje vedenje in raziskovanje tega zanimivega in pomembnega področja. Rezultate raziskav mladine v Sloveniji, ki so se začele koncem osemdesetih let prejšnjega stoletja in nadaljevale v devetdesetih, dopolnjuje z mednarodnimi študijami različnih avtorjev z različnih področij. Knjiga celovito obravnava mladost s socialnega, psihološkega, socialno-zgodovinskega in tudi antropološkega vidika ter poudarja pomen interdisciplinarnosti raziskovanja odraščanja tudi s pedagoškega in medicinskega vidika.

Knjiga je razdeljena na tri glavne dele. Prvi zajema vprašanje življenjskih potekov in odraščanja, drugi obravnava svet mladih, kontekst mladosti in vrednote, ki oblikujejo odnose in ravnanja, v tretjem delu pa se avtorica ukvarja s spremembami mladosti in prehoda v odraslost. Celovito predstavi spremembe, ki so v zadnjih štiridesetih in več letih vplivale na spremembo odraščanja po ustaljenih vzorcih, spremembe tradicionalnih odnosov, danih in predvidenih prehodov v odraslost in ki danes predstavljajo izzive medgeneracijskih odnosov in vključevanja mladih v družbo.

Pomembno dodano vrednost z vsebinskega vidika predstavlja reflektivni pogled na predmet proučevanja. Avtorica z načinom pisanja nagovarja bralca k razmisleku o pomenu in možnih družbenih scenarijih, ki jih prinašajo spremembe ter kompleksnost odnosov in prehodov v odraslost. Ne izogne se vprašanju pomena novih telekomunikacijskih tehnologij in orodij, vprašanju odnosov znotraj heterogene družbene skupine mladine in odnosov med generacijami. Predvsem pa točko razprave vedno znova vrača na posameznico in posameznika, ki postaja vedno bolj (so)ustvarjalec lastne biografije. Knjiga prinaša nove koncepte obravnavanja socializacije in odraščanja in – kar je še posebej vredno – ponuja jasna vpršanja za oblikovanje (mladinskih) politik.

Knjiga se zaključi s poglavjem: »Ali ima mladina prihodnost ali ima prihodnost mladino?«, v nadaljevanju pa lahko preberemo: »Zanimivo je, da se odrasli ne vznemirjajo zaradi odsotnosti mladih iz javnega življenja.« Vprašanje pa je tudi, ali se mladina vznemirja zaradi lastne odsotnosti iz javnega življenja in nedialoga z ostalimi generacijami? Tukaj se morda začne vprašanje za naslednjo podobno knjigo.

Slika: Založba FDV

Comments

No responses to “Za vedno mladi?”

Objavite komentar