Bogastvo

Ko preberemo ali slišimo to besedo, seveda pomislimo na denar, delnice, razkošno življenje, prestižne avtomobile, vile, zvezde z MTV-ja, hollywoodske in druge zvezde ter podobno. Morda se najde kdo, ki se ob takem razmišljanju dobrodušno nasmehne. Verjetno je upravičeno domnevati, da so to predvsem starejši ljudje, tisti, katerih življenjske modrosti so vredne spoštovanja in upoštevanja, tisti, ki v izteku tuzemeljskega bivanja z nasmeškom pristavijo, da ni vsa vrednost življenja v materialnem blišču.

Pop kultura ta blišč poveličuje, pri čemer so uporabniki in potrošniki v tem kolesju odrešilnih odgovorov predvsem mladi. Tisti mladi, ki so mladi, in tisti mladi, ki to niso. Kult mladosti je izjemno razširjen in vprašanje je zakaj.

Mladost vsekakor prinese razcvet v telesnih sposobnostih, mladi ljudje so bolj zdravi, lepši in pogumnejši. Seveda ima mladost svoj pomen tudi v estetiki in prodornosti ljudi. Mladi ljudje se pogosto brez podrobnejšega razmisleka poženejo v družbene konflikte ali akcije, ki so hormonskega značaja. Kot slišimo, jih »razganja«. Naivnost v prepričanju, da obvladujejo položaj, pripomore tudi k temu, da se lotijo različnih prevratniških, pogosto inovativnih in ne vedno realnih akcij. Tak položaj mladih je bil predvsem v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja razlog za takšne ali drugačne proteste in »revolucije«, in sicer tako za dobre kot za slabe stvari.

Vendar marsikateri argument za poveličevanje mladosti ni v korist tega kulta. Mladi so neizkušeni in pripravljeni svojo resnico uveljavljati, ne da bi upoštevali druge in znali pretehtati vse ostale strani. Mladi so pogosto povzročitelji in žrtve prometnih nesreč ter takšnega ali drugačnega nasilja, kot je huliganstvo, in so tudi preveč »samostojni«, tako da si zaprejo kakršne koli možnosti za vključevanje v družbo. Vendar nekateri ne morejo uživati v mladosti, saj so lahko na robu družbe, živijo tako v materialnem kot tudi čustvenem pomanjkanju.

To, zaradi česar je mladost najbolj privlačna, je občutek zanosa, občutek, da je pred nami vse odprto, da lahko izbiramo, da so možnosti uresničevanja lastnih želja in vizij dosegljive. Predvsem gre za občutek, da še ni vse dokončano, da potek življenja ni določen. To je prava vrednost mladosti in bogastvo, ki ga je treba ceniti, razvijati in uporabljati kot vir za kulturni in družbeni razvoj. Od tega imajo ne nazadnje veliko koristi starejše generacije. Predvsem je žalostno, če se taka mladostna življenjska energija kanalizira v destruktivne procese za posameznika in družbo. Vendar je lahko mladost v naši kulturi zelo dolga in traja vse do trenutka, ko ugotovimo, da so naše možnosti zožane na utrudljivo hojo v trgovino ali da imamo probleme s križem in koleni. Nostalgično utapljanje v spominih na mladost ali razmišljanje o tem, kaj bi bilo drugače, če bi bili še enkrat mladi, je neumno.

Obžalovanje in tarnanje nad izgubo ali zapravljeno mladostjo nas lahko oropata še tistega bogastva, ki ga imamo oziroma bi ga lahko imeli, če bi se sprijaznili, da ima tako kot mladost tudi katero koli drugo življenjsko obdobje svojo vrednost, ki je morda večja od tistega bogastva mladosti.

Objavljeno: september, 2008, Mladje, Movit NA Mladina

Comments

2 Responses to “Bogastvo”

Aleš pravi ...
31. avgust 2009 ob 17:08

Zanimivo razmišljanje Primož. Sam menim, da leta ne prinesejo mladosti, pač pa naravnanost človeka. Veliko ljudi, po letih starih in tudi zelo starih, se mi po naravnanosti in radovednosti zdi mlajših kot marsikateri mladi.

Kult mladosti je pa treba "lajnati" zaradi denarja seveda. Ogromno se ga namreč porabi za razna iskanja mladosti (od cunj, kozmetike, oblikovanja telesa, ...).

2. september 2009 ob 11:07

Jap kapital, kapital in kapital... Kje je meja, je vedno in večno vprašanje?

Objavite komentar