Marginalnost

Verjerno je življenje v Parizu, Berlinu, Londonu drugačno kot v Ljubljani, Mariboru ali Piranu. Evropska mesta držav z demokratično tradicjo vsebujejo polnost in kontinuiteto kulturnega in zgodovinjskega dogajanja, ki ga obiskovalec začuti takoj, ko se sprehodi po ulicah teh mest. To seveda pomeni, da začuti vse pozitivne strani, kot tudi tiste bolj negativne kot so revščina, nasilje, izključenost, odtujenost ... Tako pogosto slišimo koga, tudi tujce, ki ravno obratno, ko odkrivajo Slovenijo, poveličujejo mir, lepoto in občutek varnosti. Vendar tudi naše okolje postaja del skupnega kulturnega kontinenta v vseh ozirih.

Kar slabega prinaša velikost in več stoletna tradicija evropskih metropol in velemest je motiv za to, da se iščejo rešitve za preprečevanje nesprejemljivih in nedovoljenih vedenj tudi mladih. V različnih kulturnih okoljih so se razvili različni pristopi. Že konec 19. st. so nekateri vzgojitelji in v 20. st. pedagogi in psihologi odkrili pomembnost vključevanja mladih v družbo, ki ni temeljilo le na formalnih oblikah izobraževanja. Nastalo je mladinsko delo. In tudi danes je pomembno vprašanje, morda celo bolj, kako mlade vključiti v družbeno dogajanje, jim prisluhniti, jih slišati, jim ponuditi možnost, jih vzpodbujati za to, da se tudi v neformalnem okolju učijo in omogočijo sebi in drugim dostojen razvoj skupnosti v kateri živijo.

Medtem, ko na ravni Evropske skupnosti govorimo in sprejemamo odločitve o strukturiranem dialogu, o tem, da so pomembne institucije, ki vključujejo mlade kjer so ti mladi soustvarjalci in upravljalci teh institucij, ko Komisija vabi k dialogu tudi tiste najbolj odaljene mlade, v Sloveniji peščica entuziastov išče načine kako širši javnosti sporočiti, da mladinsko delo obstaja in da to ni kakršna koli prostočasna dejavnost mladih, ki kot taka pogosto sodi v sfero trga, ampak ima svoja načela, ki so se v sto petdeset letni tradiciji razvila in potrjavala v demokratično razvitem evropskem delu. Tisti slabi uplivi pluskajo tudi v naše okolje. Če in ko bo prišel cunami, bo prepozno.

Objavljeno: maj, 2008, Mladje, Movit NA Mladina

Comments

No responses to “Marginalnost”

Objavite komentar